1 Ocak 2013 Salı

Bazlama ( Serme)

Yeni yilin ilk günü ben evde ekmek yaptim:) cok lezzetli ve yumusacik oladular evet
 sonunda basardimmmmmmmmmm. Cok zamandan beri bazlama, serme adi herneyse iste :) yapmak istiyordum ,kizkardesimin kayinvalidesi Hayriye abla yapiyor herzamanda bize yolluyordu Allah razi olsun kendisinden.
 Ben cok denedim ama basarili olamamistim kitir kitir oluyordular sicak güzel yeniyor tabiki cok güzel oluyordu ama soguyunca kimse tarafina bakmiyordu. Busefer tüm püf noktolarini sordum ve ögrendim.
 Nette cok arastirdim ama herkes degisik yapiyor icine süt sivi yag falan koyanlarda var koymayanlarda nasil olduklarini bilemedigim icin tarifini yine Hayriye abladan aldim cok güzel oldular 3 tanesini cocuklar sicak sicak yediler bilene. :)

Aslinda cok kolay ama dedigim gibi püf noktalari var :) en önemli püf noktasida hamur  pogaca hamurundan daha yumusak olacak hatta ele yapisacak elinizi arada unlayin. Diger püf noktasida hamuru 3 kere kabartiyorsunuz birincide hamuru yogurunca ikincisinde hamuru beze yapinca ücüncüsündede hamuru acip pisirmeye hazirlayinca 5-10 dakka beklediyorsunuz.

Malzemeler:
  • 1kg un
  • 1p.taze maya (40g)
  • tuz, yeterince ilik su
Yapilisi: un büyük bir hamur kabimiza aliyoruz ve icine tuzumuzu ekliyoruz  bir kaseye ilik suda mayanizi eritin. Bir kase su yetmicek hamurunuza tabiki suyunuzu yaninizdan ayirmayin ,
Mayayi hamura dökün ve yavas yavas karistirirak yine su ekleyin hamurunuza en az 10dk yogurun ve üzerini kapatip tasmasini bekleyin, tasinca bezeler yapin bir kilo undan 3-4 beze cikiyor ( ama ben 2 kilo undan yaptim) bezeleri bence büyük alirsaniz daha güzel oluyor tabiki  büyük tost makinasinda pisirecekseniz, tavada pisecekse 4 beze iyi. Bezeleri aldikdan sonrada 10 daha bekletin sonra hamurunuzu birazcik acin ve 4derecede önceden isitilmis tost makinenize koyup üzerini kapatin. Hic cevirmeyin ikitarafida kizarinca cikarip mutfak havlularina sarin.Herzaman bir tane hamuru acip digeri pisenekadar bekletin hepsini acmayin cok yapisiyorlar...
tavada yapacaksaniz teflon tavanizi az yaglayin ve iki tarafinida kizarincaya kadar pisirin.



9 yorum:

  1. Canim ellerine saglik tere yag ve beyaz peynir nefis görünüyor afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık okadar güzel görünüyorki acayip canım çekti

    YanıtlaSil
  3. Mımm sıcacık süper olmuşlar..ellerine sağlık..hemen bende deneyeceğim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Gerçektende birkaç kere tecrübe edinerek yapabileceğim bir tarif tost makinasında ilk defa görüyorum çok hoş olmuş ellerine sağlık..
    İnsanın canı çeker yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet tecrübe olunca nerde hata yaptigini daha iyi anliyorsun:)
      tostmakinesi evet ama burda silex diyoruz bu makinaya icinin tepside var yemekde pisiyor.

      Sil
  5. kesinlikle hepsi de çok güzel olmuş
    kayınvalidemlerin ekmeğidir bazlama
    onun elinden kabarır da kabarır
    ama sen doğru şekilde yapmışsın içine bildiğim kadarıyla o da süt koymuyordu
    hatta uzuuun zamandır bende yapayım diyorum ama ne yalan söyliyeyim zor geliyor
    sıcacık bazlamanın arasını açıp tereyağla yemelisin
    eline sağlık muhabbetle...

    YanıtlaSil
  6. cok tsk.ederim arkadaslar evet cok güzel oluyor hepinizin yapmasini tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  7. s.a. yavrucum
    uzun zamandir aklimda olan bir tarif lakin bir türlü firsat bulamadim
    insAllah biraz dinleneyim önümüzdeki günlerde denemek niyetindeyim
    özlendim ablasi sarildim

    YanıtlaSil
  8. güzel tarifler, bende Zaman buldukca uygulamaya calisiyorum...
    güzel site, devamin gelmesi dilegiyle.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Template by Clairvo