21 Mart 2011 Pazartesi

icli köfte

131.Tarifimiz

Icli köfteyi sevmiyeniniz varmi acaba:) biz artik üc bes tane yapmiyoruz bir toplaniyor baya bapip dondurucuya koyuyoruz herzaman hazirda oluyor:) tasiye ederim , ama dondurucuya koyarsaniz püf noktalari var dikkatli olun.

Bu güzel tarif icinde arkadasima coook tsk.ediyorum ve eline saglik diyorum

blogununu ziyaret icin buyrun xl-cooking

Malzemeler

Dışı İçin:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi İçin:
125 gr margarin
400 gr kıyma
3 adet soğan
3 diş sarımsak
25-30 gr ceviz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Dereotu, maydonoz
Tuz

İrmiği ve bulguru sulu kalmayacak şekilde kaynamış su ile ıslatıp, ağzı kapalı bir şekilde 1 saat bekletin. Bir saatin sonunda bir karıştırma kabında irmik, bulgur, un, rendelenmiş soğan, kimyon, salça ve tuzu iyice yoğurun. Bütün malzemeler iyice özleşmeli ve bir hamur kıvamını almalı.

Gelelim iç harcını hazırlamaya. Margarini büyük bir tavada eritin. Kıymayı ekleyip kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ve ince ince kıydığınız sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bitince tavanın altını kapatın ve harcınıza kırmızı biber, karabiber, kimyon, tuz, kıyılmış dereotu, maydonoz ve elinizle parçaladığınız cevizlerinizi ekleyin. Cevizleri dövüp un gibi yapmayın, yerken dişe gelmesi daha hoş.

Hamur kıvamına gelen dış malzememizden yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, önce elimizde biraz yoğuralım. Sonra parçayı sol avcunuzda tutarken sağ elinizin işaret parmağını hamurun ortasından içeri yavaş yavaş sokarak oyun. Oyma işlemi sırasında sol eliniz ile hamur parçasını döndürmelisiniz. (solaksanız tam tersi :P) Oyduğunuz hamurun içine iç malzememizden koyup, bir elimizle çevirirken diğer elimiz ile ağzını kapatıyoruz.

İçli köftelerimizi bu şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda kızarana kadar yaklaşık 4-5 dk kızartıyoruz.

Eğer kızartma değilde daha hafif olsun diye haşlamak isterseniz; bir tencereye su koyup içine tuz ve biraz limon suyu ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra köfteleri içine atın ama burada dikkat etmeniz gereken bir şey var ki o da köfteler birbinine değmemeli. Su tekrar kaynadıktan yaklaşık 8-10 dk sonra köfteler haşlanmış olur. Kevgirle köftelerinizi servis tabağınıza alıp üzerine eritilmiş tereyağ veya sarımsaklı yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Template by Clairvo