27 Nisan 2012 Cuma

UN KURABİYESİ

Herkesin Cumasi Mübarek olur ins.

Arkadasim bu güzel tarifini sirf etkinligim icin hazirlamis ve bana yolladi kendisine gercekten cok tsk.ediyorum. Tabiki tüm tarifler icin herkese tek tek.tsk.lerimi yolluyorum, Ama arkadasim bunu benim icin yapmis bende en gec yarin bu kurabiyeyi yapacam ins. ve arkadasim ikrami diyede bir güzel yiyecem:)

Sadece tarifi yayinliyacaktim ama arkadasimiz cok güzel bilgilerde paylasmis sizlerinde yararlanmanizi istedim.
Blogu ziyaret icin tiklayin pinarsedefunal


Ta-Sîn.
Bunlar Kuranın, apaçık bir kitabın âyetleridir.
Kuran, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahirete de kesin olarak inanan müminler için bir hidayet rehberi ve bir müjdedir.
Neml, 27/1-3

Ebu Katâdenin (r.a.) naklettiğine göre:
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurdu:
Sizden bir kimse mescide girdiğinde oturmadan önce iki rekât namaz kılsın.
Müslim, Salatül-Müsafirin, 69 (l,495)


Yılların eskitemediği zevkle yenilen un kurabiyesi..
İlkokul yıllarımda mahalle aralarındaki bakkallarda teneke kutular içinde bisküviler, gofretler ve un kurabiyesi satılırdı. Gün geçti teneke kutular kalktı. Arkasından bakkallar kapandı. Ama o tatlar bende hiç unutulmadı.
İşte o zamanlarda yediğim, adet olarak satın aldığım önce gözümü doyuran büyük un kurabiyem...
Artık benim evimde, mutfağımda pişen bu lezzet, sizler için detaylı tarifiyle burada.
Her aşaması fotoğraflı. İki önemli noktası var. Birincisi yapım aşamasında yağın hazırlanışı, ikincisi düşük ısıda pişirilmesi.
Bütün bildiğiniz un kurabiyelerini bir kenara bırakın. iNANIN Bildiğiniz pastanelerde yapılan, satın aldığımız un kurabiyesi.

Bu akşam yaptığım (şuan da saat gece 02:25) ve fırından çıkarır çıkarmaz sizlerle paylaştığım bu özel tarifi aslında bir arkadaşıma göndermek için hazırladığımıda itiraf etmek istiyorum. Paylaşım sıramda en azından birkaç ay daha olmayacak bir tarifimdi. Yaz aylarında sizlerle paylaşmayı düşünüyordum. Bu akşamda farklı bir kurabiye hazırlamaya karar vermiştim. Ama sonra düşününce Paşasoframa layık özel bir tarif hazırlamak istedim ve bu tarifimin sizlerle paylaşımını da bu nedenle öne aldım. Kısacası;

Bu tarifimi sevgili
74. Hafta Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nin ev sahibesi
gönderiyorum.
Fazla uzatmadan;

UN KURABİYESİ
Malzemeler:
250 gr margarin
1 su bardağı ayçiçek yağı
3 su bardağı pudra şekeri
6 su bardağı un
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
Yapılışı:

Margarinimizi bir tencerede eritelim. Eridikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynama esnasında yağımız tamamen kavrulacak yani sarı renginden çıkıp pembeleşecek.



Kaynama işlemi yaklaşık 20 dakika kadar sürdükten sonra margarinimiz köpürmeye başlıyor. İyice köpürdüğü zaman yanmaması için ocağı kapatalım.

Kavrulmuş margarinimizin köpüğü dinince, üzerine ayçiçek yağını ilave edelim.

Yağımız ılımaya başlayınca içerisine pudra şekerimizi ilave edip karıştıralım.

Un, kabartma tozu ve vanilini hamur yoğuracağımız kapta elimizle karıştıralım. Karışımın ortasını havuz gibi elimizle açalım. Buraya şekerli yağımızı dökelim. Unu yedire yedire yoğuralım.

Hamurumuz zor toparlanan parça parça bir hamur olacak. Fakat elinize aldığınızda kolay şekil verebiliyorsunuz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle oval şekil verip hafifçe bastıralım. Kurabiyelerimizi yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Arzu ederseniz kurabiyelerinizin üzerini çatalla çizin. Bu işeme hamurumuz bitene kadar devam edelim.

Ben birbuçuk tertipten hazırladığım için 2 tepsiden fazla kurabiyem oldu. Tepsimin biri fırında olduğu için bir kısmı masa üzerinde beklemede.

Fırındaki ilk tepsim.

Kurabiyelerimizi 150 derecelik fırında altı ve üstü kızarmayacak şekilde pişiriyoruz. Pişen kurabiyelerimizi dağılmaması için tepsi üzerinde soğumaya bırakıyoruz.





AFİYET OLSUN.

Bu fotoğraf ile ilk fotoğrafım sabah uyanınca eklediğim fotoğraflarım. Un kurabiyerim öğleden sonra Ümre'den gelen akrabamıza gitmek için hazırlar.

4 yorum:

  1. ellereine sağlık canım
    tepsiyi aldım müthiş
    :)

    YanıtlaSil
  2. canım cuman mübarek olsun
    kolay gelsin...
    arkadaşımızın ellerine sağlık
    :)

    YanıtlaSil
  3. yapar benim kuzum becerikli kizim masAllah ona .nefis ilk firsatta denenecekler arasina girdi ;)
    sevgiler pasam hem sana hem kuzuma

    YanıtlaSil
  4. Ablacım bloğuma bıraktığın mesaj için teşekkürler. Oraya da yazdım ama takibinde olmadığımdan fark edemezsin diye aldım ordan yorumuna cevabı buraya getirdim okuman için. Eğer seni mutlu edebildiysem ne mutlu bana. Sen beni blogcu döneminde yine etkinliğine davet ettinde ben acemi blogcu, blogcular arasındaki dostluğu bilmediğimden anlam veremeyip davetine icap edememiştim. Ama sonra sizleri tanıdıkça davetine icap edemediğimden dolayı çok üzülmüştüm. Her sayfanı ziyaret ettiğimde "Ayıp ettin Sedef." dedim kendime. Sanki karşımdaymışsın gibi utandım. Bu kardeşini mazur gör, davete icap etmediği için affet. Her zaman ablamsın, arzu ettiğinde arzu ettiğin tarifi "Alıyorum." demen yeterli, istediğini al götür.
    Ayrıca bugün gidiceğim yere "Türk kahveli kurabiye veya arap kurabiye" hazırlıyayım diye düşünürken aklıma sen geldin ve düşünmeye başladım.
    "Ne yapsam?"
    "Paşa sofrasına ne yakışır?"
    Ben bu tarifi gerçekten senin için seçtim. Çünkü pek bilinmeyen sır gibi saklanan tariflerden biri. Sana böyle bir tarif göndermek istedim. Umarım sofrana yakışmıştır?
    Denediğin zaman sonucunuda yazmanı sabırsızlıkla bekliyorum.
    Allaha emanet ol ablacım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Template by Clairvo